AD en VEED reiken de Journalistieke Aanmoedigingsprijs weer uit!

Dit jaar wordt de Journalistieke Aanmoedigingsprijs uitgereikt tijdens de VEED Awards 2018. Een vakjury heeft vier YouTubers geselecteerd die in aanmerking komen voor deze mooie prijs die voor de winnaar tienduizend euro oplevert voor nieuwe content uitgereikt tijdens de Award Show, VET! Wil jij meer weten over deze vette prijs? Lees dan snel verder! 

De Nederlandse YouTube scene wordt steeds groter en professioneler. YouTubers pakken het groter aan en komen met super toffe concepten waar maatschappelijke vraagstukken in beeld worden gebracht. Daardoor is er ook op journalistiek vlak veel te zeggen over hun video’s en prestaties.

De prijs

De Journalistieke Aanmoedigingsprijs van het AD bestaat uit een cheque van tienduizend euro en professionele begeleiding voor een serie in het AD. Deze prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de YouTuber(s) die volgens het AD het afgelopen jaar het meest heeft gehaald uit de journalistiek en waarvan zij hun werk verder willen stimuleren. Wat een vette kans!

Wie won vorig jaar?

Vorig jaar werd deze prijs voorafgaand de Award Show uitgereikt aan Defano Holwijn. Hij wist deze prijs vorig jaar te winnen door zijn betrokkenheid bij de maatschappij bij zijn YouTube serie: ‘Wat weet jij?’. In deze serie gaat Defano verschillende steden langs om mensen vragen te stellen die heel makkelijk lijken, maar onder druk eigenlijk best lastig zijn volgens velen. Met de prijs die Defano vorig jaar won, heeft hij het tweede seizoen van ‘Wat weet jij?’ kunnen maken. Wil jij meer weten over vorig jaar? Check het dan hier.

VEEDXAD

Dit jaar wordt de prijs tijdens de awardshow uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs is een echte vakprijs van het AD en wordt door een professionele journalistieke jury van het AD uitgereikt. Doordat het een vakprijs van het AD is, kan er dus niet gestemd worden.

Wie zijn er dit jaar genomineerd voor deze vette prijs?

De genomineerden voor de Journalistieke aanmoedigingsprijs zijn dit jaar:

Thomas van der Vlugt
Naast de super populaire video’s die hij samen met de andere jongens van Stuk TV maakt, heeft Thomas nu zelf ook een super gaaf concept gestart: HARD. In dit reisprogramma bezoekt Thomas verschillende landen in Afrika waarbij de situatie niet altijd makkelijk is. Door dit maatschappelijke vraagstuk in kaart te brengen heeft hij deze nominatie écht verdiend!

Peter de Harder
Met zijn documentaire ‘Perfectie is perceptie’ ging Peter de uitdaging aan om drie maanden te leven als mannelijk onderbroekenmodel. In deze documentaire is te zien hoe hij zich drie maanden lang aan een strak sport- en eetschema houdt om uiteindelijk ‘de perfecte’ foto te maken tijdens een fotoshoot. Tijdens het proces laat Peter zijn status van geluk zien en is hij eerlijk in het verloop ervan. Daarmee is Peter een echte kanshebber voor de prijs.

Salaheddine
Het kanaal Salaheddine is een infotainment kanaal waarbij allerlei verschillende onderwerpen worden aangekaart die te maken hebben met Marokkanen in de Nederlandse en Belgische samenleving. Je ziet in de verschillende afleveringen veel normen en waarden terugkomen vanuit de Islam en hoe die in verhouding staan tot de Nederlandse normen en waarden. Een veel besproken onderwerp tegenwoordig wat deze nominatie echt heeft verdiend.

Vet Gezellig
Op het kanaal van Vet Gezellig voerden Alwin en Saske een maand lang een sociaal experiment uit, waarbij zij moesten leven op het minimale inkomstenniveau. Hierbij moesten zij met weinig geld rondkomen en verschillende opdrachten uitvoeren. In deze serie is te zien hoe moeilijk het leven kan zijn voor mensen met een laag inkomen en ervaren Alwin en Saske zelf hoe het is om van weinig geld te leven. Door deze maatschappelijke kwestie in kaart te brengen in een sociaal experiment hebben zij hun nominatie meer dan verdiend.

Wie vinden jullie dat deze aanmoedigingsprijs moet winnen dit jaar?

 

image-2018-02-28Vodafone vip