Do’s & Don’ts: Een essay schrijven

Vroeg of laat krijgen we er allemaal een keer mee te maken: Een essay schrijven. Misschien niet super uitgebreid of streng beoordeelt. Misschien wel gewoon een verslag of iets anders dat er op lijkt. Hoe dan ook: Je moet een lang stuk schrijven en weet niet hoe. In dit artikel hebben wij een paar do’s and don’ts wat betreft een essay schrijven!

Do’s:

 1. Doe research over je onderwerp
  Als je van school al een onderwerp gekregen hebt om over te schrijven, doe dan eerst wat research op internet. Heb je nog geen onderwerp? Kies dan een onderwerp waar veel over te schrijven is, maar één die wel een beetje origineel is. Je wilt niet dat je halve klas over hetzelfde onderwerp schrijft.
 2. Structure that shit
  Het is super belangrijk dat je essay gestructureerd is en daarmee makkelijk te lezen is, hoe wetenschappelijk je essay ook kan zijn. Houd daarom zinnen kort maar krachtig.
 3. Plan it!
  Een essay schrijven kan best wat tijd kosten, we all know it. Daarom is het handig om alles in te plannen. Je kunt bijvoorbeeld een vast moment inplannen om er tijd aan te besteden. Als je jezelf daar aan houdt, moet het helemaal goed komen. Zorg ook dat je minstens een dag voordat je je essay moet inleveren, je het al af hebt. Zo kun je de laatste puntjes op de i zetten en er een spellingscontrole doorheen halen.

Don’ts

 1. Copy &nd Paste
  Dit is echt een absolute don’t. Op scholen en universiteiten kunnen ze namelijk een plagiaatcontrole uitvoeren. Als je dan plagiaat gepleegd hebt ben je echt op heterdaad betrapt. Natuurlijk kun je wel info van het internet halen, maar zet het dan wel om in je eigen woorden.
 2. Spelfauten
  Spelfouten zijn ook een no-go. Een opdracht waar je lang de tijd voor krijgt om het te maken en in te leveren kun je niet afraffelen. Daarom is het ook belangrijk dat je een spellingcontrole doet en je ervoor zorgt dat er zowel geen spellings- als grammaticale fouten in zitten.
 3. De presentatievorm
  Hiermee bedoelen we dat je niet in een ik-vorm moet schrijven. Ook is het bij een essay niet helemaal de bedoeling dat je iemand aanspreekt in het verslag. Een essay is gebaseerd op objectiviteit en feiten.

Succes met je essay!


Vond je dit een leuk artikel?
Check dan onze website voor meer artikelen en houd onze Instagram en Twitter goed in de gaten voor meer toffe posts!

monday-lovestress