In de Spotlights: Bram de Wijs

Foto gemaakt door: Zora Solange

De 33-jarige Bram de Wijs is twee jaar geleden begonnen met vloggen. Op zijn YouTube-kanaal Bram de Wijs plaatst hij wekelijks een vlog. Naast vlogger is Bram ook nog eens webredacteur bij Kinderen voor Kinderen en ook daar maakt hij vlogs. Inmiddels heeft hij op zijn kanaal iets meer dan 7700 abonnees. Voor VEED interviewden wij hem over zijn leven, zijn YouTube-kanaal en wat zijn toekomstplannen hiermee zijn.

Wie is Bram?
Toen hij 14 was en het internet net bestond, leek het hem al een vet idee om iets in je eentje te kunnen maken en dit met de wereld te delen. Daarom besloot hij om de opleiding Digital Media Design te gaan doen aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Na deze opleiding ging Bram verder in de video- en montagewereld. Hij besloot als webredacteur bij Kinderen voor Kinderen aan de slag te gaan. Daar leerde hij veel over de ‘vlogwereld’ en zo richtte hij zijn eigen YouTube-kanaal op. Naast YouTube is muziek Brams tweede passie. Jarenlang zat hij in de band Only Seven Left, waar hij de drummer was. Daarnaast is hij al zes jaar lang dolgelukkig met zijn vriend Jesse, die ook regelmatig in zijn vlogs verschijnt.

Zijn YouTube-kanaal
Zijn kanaal is al meer dan 10 jaar oud, maar sinds 2 jaar is hij actief bezig met vloggen. “Ik begon YouTube eigenlijk meer voor mezelf, zodat ik dingen vast kon leggen die ik later terug kan kijken, als een soort videodagboek eigenlijk. Ik probeer in mijn video’s te laten zien wat er gebeurt maar ook de sfeer eromheen.” Elke week uploadt hij een vlog. Daarnaast maakt hij video’s die zomaar in hem opkomen, zoals zijn nieuwe serie Gaytalk. “Hierin beantwoordt ik verschillende vragen met mijn vrienden die homo, lesbisch of biseksueel zijn. Het is een onderwerp dat erg belangrijk voor me is. Ik kreeg namelijk veel reacties van jongeren die het fijn vinden om mij met mijn vriend te zien.” Het leukste aan het runnen van een YouTube-kanaal vindt hij toch wel de reacties en wat hij losmaakt bij mensen. “Als je iets online zet dan is het altijd spannend wat er gaat gebeuren. Gelukkig worden mijn video’s goed ontvangen door mijn kijkers.”

Zijn YouTube voorbeeld
Zijn grote voorbeeld op YouTube is Casey Neistat. Hij is een belangrijke reden dat Bram is begonnen met vloggen. Door Caseys motiverende woorden: ‘Denk er niet teveel over na, maar doe het gewoon’, werd Bram geïnspireerd. Hij is voor hem echt het perfecte voorbeeld van hoe je mooie video’s op YouTube kan maken over je leven zonder dat het saai wordt.

De mooie dingen van YouTube en toekomstplannen
“Het mooiste vind ik de nieuwe vrienden en nieuwe kijkers die heel erg betrokken zijn bij mijn leven en die ik daardoor best vaak spreek. Daarnaast is het tof dat je wordt uitgenodigd voor allemaal dingen. Volgende week mag ik bijvoorbeeld Declan McKenna interviewen. Dat is een zanger uit Engeland en ik vind hem heel erg goed. Zijn label heeft mij benaderd om te vragen of ik er een video over wil maken. Zonder mijn YouTube-kanaal zou dat bijvoorbeeld nooit gebeurd zijn.” De toekomstplannen van Bram zijn om door te gaan met iedere week een video te maken. Abonnees en views vindt hij niet het allerbelangrijkste, maar als je niet groeit wordt het op een gegeven moment steeds minder leuk. “Het is zeker een extra motivatie als je ziet dat je blijft groeien. Het zou natuurlijk het allerleukste zijn als ik voor een deel van YouTube zou kunnen leven. Dat betekent dat je nog meer tijd hebt om je video’s beter te maken. Daarnaast zou ik het geweldig vinden om voor YouTube de wereld rond te reizen en hier vlogs over te maken. Zoals mijn Suriname vlogs, die werden heel goed ontvangen door mijn kijkers.”

Abonneer je nu snel op zijn YouTube-kanaal Bram de Wijs om niks te missen van zijn spectaculaire vlogs!
Als je dan toch op YouTube bent kijk dan eens naar Brams YouTube tips: Matijn Nijhuis en Dook van Dijck
.

ilsekremer2samantha1goed