Simon de Wit: “Doe wat je leuk vindt en geniet hier ook van”

De talentvolle Simon de Wit begon vier jaar geleden met zijn YouTube-kanaal waar hij voornamelijk sketches maakte. Inmiddels is zijn YouTube-kanaal helemaal omgedraaid en focust hij zich volledig op de muziekwereld. Hij was genomineerd voor een VEED Award 2018, tikte afgelopen week de 100.000 abonnees aan en heeft al negen nummers op Spotify staan. Reden genoeg om Simon het hemd van het lijf te vragen.

‘Ik begon op een regenachtige zondagmiddag’
Twee maanden geleden stond zijn aantal abonnees nog op 50.000, inmiddels heeft hij de 100.000 aangetikt. Dat kan ook niet anders met het talent dat Simon heeft. “Ik ben ooit begonnen op een regenachtige zondagmiddag. Ik maakte aan het begin vooral sketchachtige video’s. Later ging ik dat steeds meer combineren met muziek. Rutger Vink (Furtjuh) pikte één van mijn video’s op. Hij was toen al een van de grotere YouTubers, toen ging het balletje een beetje rollen.”

‘Ik wilde toen ik 14 was de nieuwe Martin Garrix worden’
Sinds jongs af aan is Simon al bezig met muziek maken, hij begon jong met gitaar spelen en zingen. “Toen ik 14 was wilde ik de nieuwe Martin Garrix worden, dus probeerde ik ook van die deuntjes te maken enzo. Dat vond ik toen veel te moeilijk en ben ik er mee gestopt. Uiteindelijk heb ik dit weer opgepakt en werd ik hier steeds beter in. Ik begon het ook echt leuk te vinden en er plezier in te krijgen.”

‘Dit is het perfecte moment om over te gaan op Engels’
In 2017 startte Simon met de ‘One Hour Song Challenge’ op zijn kanaal. Hierdoor kwam zijn focus op het kanaal volledig op muziek te liggen. Hoe hij op het idee kwam? “Ik zat samen met een vriend in de trein. Ik wilde iets doen op mijn kanaal met muziek. Hij had het idee dat ik misschien liedjes kon gaan samenvoegen in één minuut, dit was een populair concept wat al bestond. Uiteindelijk kwam dit idee eruit.” Inmiddels kijken veel buitenlandse mensen de video’s van Simon en neemt hij zijn video’s dan ook op in het Engels. “Ik kreeg steeds meer Amerikaanse volgers en reacties, dus ik dacht dit is het perfecte moment om over te gaan op Engels.”

‘Ik hoop dat ik op een dag ook zo goed word’
Als Simon één Nederlandse artiest zou mogen kiezen waar hij mee samen wil werken zou het Martin Garrix zijn. Andere internationale idolen van hem? “Charlie Puth en Jon Bellion zijn wel twee voorbeelden voor mij. Zij produceren en schrijven beiden hun eigen nummers. Daarnaast zijn zij ook nog eens ontzettend muzikaal. Ik hoop dat ik op een dag ook zo goed word en alles gewoon zelf kan. Inmiddels produceer en maak ik sinds 2 jaar echt mijn eigen muziek.”

Blanks is een mix van mijn voor- en achternaam’
Inmiddels heeft Simon al negen songs op Spotify staan onder zijn internationale artiestennaam ‘Blanks’. “Ik denk dat Simon de Wit niet echt makkelijk uit te spreken is voor Engelse mensen. Blanks is een mix van mijn achternaam en zijn voornaam. Blanks is vertaald een soort ongeschreven blad waar je alle kanten mee op kan. Dat spreekt me wel aan, de ene dag vind ik dit leuk en de andere dag dat.”

‘Heel cool dat mijn naam, tussen dat soort namen stond’
Dit jaar werd Simon ook genomineerd voor een VEED award in de categorie ‘Beste muziek YouTuber’. “Ik dacht ik probeer gewoon om de nominatieronde door te komen, toen ik in de top 5 stond was ik heel verbaasd. Ik zag dat Famke Louise, Teske de Schepper en allerlei andere grote muziek YouTubers genomineerd waren. Toen heb ik gelijk een Instagram Story gemaakt van ‘Hoe vet is dit jongens’, heel cool dat mijn naam tussen dat soort namen stond. ”

‘Ik vind muziek maken nog 10 keer leuker’
Ondertussen volgt hij ook nog een studie Informatiekunde maar zijn passie ligt wel bij de muziek. “Mijn passie voor muziek maken is niet te vergelijken met hoe ik over Informatiekunde denk. Ik vind het technische gedeelte van mijn studie erg leuk maar toch is muziek maken nog tien keer leuker.”

‘Ik hoop dat het op de radio gedraaid wordt’
De vraag over wat Simon graag nog wil bereiken dit jaar moet hij even over na denken. “Ik heb natuurlijk al een grote mijlpaal behaald, de 100.000 abonnees. Ik ben bezig met een nieuwe single die voor de zomer uitkomt. Deze single vind ik zelf echt 10 keer vetter dan alles wat ik al gemaakt heb. Ik hoop echt dat dit nummer een beetje opgepikt wordt. Maar wat ik het belangrijkste vind is dat ik nog beter word in het schrijven van muziek en dat ik straks misschien op een level zit dat het gedraaid wordt op de radio.”

‘Je moet gewoon gaan starten’
Voor de mensen die muziek willen maken heeft Simon nog wel een tip. “Je moet gewoon starten. Luister naar de muziek die jij vet vindt. Kijk hoe dat in elkaar zit, hoe het is opgebouwd. Start met deze muziek te kopiëren en kijk hoe de muziek in elkaar zit. Op een gegeven moment geef je je eigen draai eraan en krijg je door hoe het werkt en kan je je creativiteit loslaten. Ik luister muziek altijd heel analyserend, zo heb ik het zelf ook geleerd. Veel uitproberen en doen, dan merk je vanzelf wel wat wel en niet werkt.”

‘Dat gun ik iedereen’
Simon heeft nog één belangrijk punt wat hij mee wil geven aan iedereen. “Geniet altijd, dit probeer ik zelf ook te doen in mijn video’s. Ik geniet ontzettend van wat ik doe en zelf maak, daar word ik heel blij van en gun ik iedereen.”

pexels-photo-674685pexels-photo-433452